
Hoofdlijnen van ons beleidsplan 2025:
Missie en Doelstelling:
Dutch Down Support Foundation steunt kinderen en volwassenen met het syndroom van Down in landen waar voor hen veel minder voorzieningen zijn dan in Nederland. Dit doen we door:
• Mensen en doelen te verbinden;
• Kennis en materialen te delen;
• Acceptatie en integratie te stimuleren.
Nederland investeert al tientallen jaren in de ontplooiing van en zorg voor mensen met het syndroom van Down. Nederlandse stichtingen dragen bij aan een positieve bijstelling van ons beeld over het leven met het syndroom van Down. Ook in de media is er positieve aandacht voor. Er zijn ontwikkelingsmethoden ontwikkeld speciaal voor deze doelgroep. En in de Nederlandse Downteams werken verschillende medische disciplines met elkaar samen, waardoor de noodzakelijke specifieke medische zorg is verbeterd.
Dutch Down Support Foundation wil wereldwijd de grenzen over met deze Nederlandse en Europese ervaringen, naar landen waar de kennis rondom het syndroom van Down nog beperkt is. Waar kinderen en volwassenen met het syndroom van Down niet de plek krijgen in de samenleving die ze verdienen, omdat hun mogelijkheden niet worden herkend. Terwijl zelfs de geringste vorm van kennisdeling al een wereld van verschil kan maken.
Activiteiten in 2025
In 2025 zal DDSF doorgaan met de huidige samenwerkingsprojecten in Kenia om hulpvragen te blijven beantwoorden en kennis en materialen te blijven overdragen.
Verder zal DDSF zich richten op de landen Suriname en Botswana.
DDSF heeft ervoor gekozen de huidige projecten verder te blijven ontwikkelen en te verdiepen om een stevige basis te creëren van waaruit ook andere projecten kunnen worden opgezet.
Doelen
De volgende doelen staan gepland voor het jaar 2025:
Doelen mbt projecten:
- Ervaringen en materialen delen met het Tudor Vocational Training Center in Mombasa. Ook werken wij aan een economisch zelfstandiger toekomst voor dit VTC. Dit doen wij in samenwerking met stichting Wilde Ganzen.
- Verdieping ‘onderwijs op maat’ op drie Special Units in Mombasa
- Verder implementeren dagstructuur mbv picto’s en Time Timer
- Cognitieve vaardigheden verder invoeren (lezen, rekenen, schrijven, klokkijken)
- Praktijkkennis uit project ‘Scholing en ontwikkeling’ verder delen met andere Special Units in Mombasa in samenwerking met County Government Education Mombasa
- Samenwerking met onze DDSF ambassadeur in Kenia die kennis/ervaring/materialen verder verspreidt in Mombasa aan degenen die hier gebruik van kunnen en willen maken
- Onderzoeken hoe we verder kunnen samenwerken met het ministerie van Onderwijs en lokaal met County Government Education Mombasa
- Borgen van logopedische kennis in Mombasa
- Borgen van ergotherapeutische kennis in Mombasa
- In samenwerking met TS21 Parents’ Group Mombasa werken aan realisatie van een medisch Downteam Mombasa
- Vragenuur voor ouders met een Nederlands Downsyndroom specialist herhalen
- Meer inzetten op gebaren. Met onder meer:
• herhaling workshop gebaren voor ouders
• workshop gebaren voor leerkrachten en zorgverleners
• samenwerking met remedial teacher Sally Ninsima (geschoold in de Keniaanse gebaren) - Belang sport, spel en vrijetijdsbesteding blijven benadrukken door onder meer:
• ondersteuning zaterdagse sportgroep bij Mlaleo Special Unit
• informatie over deze sportgroep delen met andere special units
• andere sportactiviteiten buiten Mombasa ondersteunen
• onder de aandacht brengen van het belang van sport en spel bij ouders en leerkrachten. Sport en spel zijn belangrijk voor sociale en cognitieve ontwikkeling, integratie, gezondheid en ze ontwikkelen zelfvertrouwen. - In samenwerking met onze partners in Mombasa zoeken we naar een oplossing voor het tekort aan leerkrachten op de Special Units.
- TS 21 Parents’ Group Mombasa blijven ondersteunen met hulpvragen en totstandkoming van evenementen met het oog op acceptatie, integratie en ontwikkeling van kinderen en volwassenen met het syndroom van Down.
- Schoolproject in Botswana starten in samenwerking met StartUp4Kids. Materialen sturen en coaching leerkrachten en begeleiders.
- In gesprek gaan met leden van de community Tsutsebega (Botswana) over de rol van onze doelgroep in de community.
- De beginfase van de projecten in Suriname blijkt moeilijk te zijn. In 2025 evalueren we de projecten en besluiten we over de voortgang hiervan.
Doelen mbt communicatie:
- 15 jarig bestaan van DDSF vieren. Wij hopen op nog meer betrokkenheid en werving van nieuwe vrijwilligers en donateurs.
- Verhalen en activiteiten delen op Facebook, LinkedIn, Instagram en ieder kwartaal in onze nieuwsbrief.
- Informatiefilmpjes over onze activiteiten maken voor meer binding met onze donateurs, onze achterban, de fondsen. Wij willen ook met de informatiefilmpjes nieuwe donateurs en vrijwilligers werven
- Actualisatie van onze website. Wij werken ook aan een vernieuwde nieuwspagina op onze website, waarop wij verhalen en activiteiten kunnen delen
Bestedingsbeleid
Het beleid van de stichting is dat alle giften van donateurs voor 100% besteed worden aan de projecten voor onze doelgroep: kinderen en volwassenen met het syndroom van Down.
Vanaf het moment van de oprichting in 2010 betaalt Dutch Down Support Foundation de organisatiekosten voor de stichting (zoals bankkosten, kosten van de website, verzendkosten, telefoonkosten, etc.) door giften van de bestuursleden.
Inkomstenbronnen
De stichting is volledig afhankelijk van giften en donaties.
Beheer vermogen
Doordat de inkomsten en uitgaven niet altijd gelijk in de tijd zijn, heeft de stichting een eigen vermogen. De stichting belegt niet in aandelen of obligaties. Een deel van het geld staat op een spaarrekening waar het rente opbrengt.
Beloningsbeleid
Dutch Down Support Foundation heeft geen personeel in dienst. Het bestuur en vrijwilligers van de stichting ontvangen geen bezoldiging of onkostenvergoeding.
Communicatie
Dutch Down Support Foundation hecht veel waarde aan transparante communicatie met de achterban. Er wordt regelmatig gecommuniceerd via de website, sociale media en nieuwsbrieven.
Organisatie
De stichting wordt bestuurd door een Raad van Bestuur, bestaande uit drie leden. Daarnaast zijn er diverse vrijwilligers actief die ondersteuning bieden bij de uitvoering van de activiteiten. De stichting heeft geen betaald personeel. Het bestuur zorgt voor een transparante en verantwoorde besluitvorming en houdt regelmatig overleg over de voortgang en resultaten.
Evaluatie en bijstelling
Jaarlijks wordt het beleidsplan geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. Ook de activiteiten en doelstellingen worden regelmatig geëvalueerd om te kunnen inspelen op veranderende behoeften en ontwikkelingen in de samenleving.
ANBI
Dutch Down Support Foundation heeft de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Aan de ANBI-status is een aantal belastingvoordelen verbonden. Donateurs van een ANBI mogen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.