Leespraat in Suriname

Augustus 2016 – heden

DDSF start workshops Leespraat in Paramaribo.

Leespraat is een communicatiemethode die is ontwikkeld door de Nederlandse stichting Scope. Kinderen met Downsyndroom hebben moeite de taal via het gehoor te leren (auditief). Het is voor hen gemakkelijker de taal/spraak te leren door middel van plaatjes en geschreven woorden (visueel). De kinderen leren lezen om beter te leren praten. Het is én lezen én praten, waarbij het één niet los kan worden gezien van het ander.

Er is nog niets bekend in Suriname over Leespraat. DDSF heeft veel aan de samenwerking met Hedianne Bosch en Heidi van Ginkel van stichting Scope. Zij steunen DDSF met hun kennis en ervaring.

In samenwerking met Stichting Scope hebben we met Marloes Kregting een aantal workshops Leespraat in Paramaribo kunnen organiseren. Marloes is ambulant begeleidster van kinderen met Downsyndroom in het reguliere basisonderwijs in Nederland (www.marloeskregting.nl). 

In augustus heeft Marloes een aantal DDSF workshops gegeven in Suriname voor logopedisten en ouders samen met hun kind. De belangstelling was groot. Tijdens de vervolgworkshop, een week later, waren de kinderen aanwezig en kon Marloes laten zien hoe Leespraat in de praktijk werkt. Ouders konden zelf met hun kind aan de slag. DDSF had voor ieder gezin een startpakket. Er zijn inmiddels drie gezinnen die thuis zelf met Leespraat werken. Een prachtige start! Marloes begeleidt op dit moment deze gezinnen vanuit Nederland verder met Leespraat. En het is zeker dat er nog meer workshops zullen volgen.

Voor ouders en logopedisten

Marloes over deze eerste workshop: “Tijdens de voorbereidingen voor de workshops vond ik het wel spannend. Hoe komt het over? En hoe wordt er gereageerd op Leespraat? Maar die spanning was nergens voor nodig. Iedereen was enthousiast! Ik vond het geven van de workshops erg leuk. Kennis overdragen en delen om de ontwikkeling van een kind te bevorderen is geweldig. Daarnaast heb ik ontzettend genoten van de reacties van de ouders, de logopedisten van logopediepraktijk Accretio, de begeleidsters van de Annie Crèche en natuurlijk de reacties van de kinderen. Wat was het mooi en dankbaar! Als het aan mij ligt, komt er zeer zeker een vervolg.”

Ilse Jap-A-Joe van logopediepraktijk Accretio in Paramaribo

Logopediste Ilse Jap-A-Joe zegt: “In augustus 2016 heb ik bij Marloes de workshop Leespraat gevolgd. Ik werk nu met Leespraat in de praktijk en merk zichtbare vooruitgang. Cliëntjes die uitingen hadden van 1-2 woorden, produceren nu zinnen van 4-5 woorden. Een van de cliënten kwam altijd binnen in de praktijk en zei niet veel. Hij groette, meer niet. Nu kan hij al een vraag stellen. Zijn ouders zijn erg trots! Als therapeut ben ik heel enthousiast en blij met deze methode en ik voel de drang om mij nog beter te gaan verdiepen in de methode Leespraat.”

Enthousiasme bij kinderen!

Marloes: “Het was zo mooi te zien hoe alle kinderen geconcentreerd en aandachtig mee deden tijdens de workshop. Het was nieuw voor ze, ik was nieuw en ze stonden open voor iets nieuws! En dan hun gezichten wanneer ik ze een compliment gaf. Geweldig, dat was zo mooi om te zien….”