Kleine stapjes in Thailand

Yig en Siouw

Juni 2015 – juni 2016

Voor ons gewoon, voor Thailand uniek.

Ons eerste Kleine Stapjes project start in juni 2015 in het Northern Welfare Centre (NWC) Chiang Mai.

Anouk Aerdts, ergotherapeute, begeleidt een jaar lang op dit wooncentrum iedere dinsdag- en donderdagochtend Yig en Siouw, 2 jonge kinderen met Downsyndroom. Soms ook schuiven er op de ochtenden andere kinderen gezellig aan.

Het DDSF doel is de kinderen te helpen bij hun ontwikkeling en hun ouders en begeleiders te laten zien dat ook kinderen met Downsyndroom zich kunnen ontwikkelen. Het boeddhisme in Thailand heeft een eigen kleur. En zeker in het noorden van Thailand. Voor vele Thai betekent een beperking dat er nog een lange weg te gaan is naar de verlichting. Een gehandicapt kind wordt vaak goed verzorgd, maar wel binnen de deuren van de familie gehouden. Ontwikkeling van het kind is niet belangrijk.

Grote sprongen in kleine stapjes

Na het wennen is er veel plezier!

In het begin gaat het moeizaam. De kinderen zijn schuw en verlegen en niet gewend dat er iets van hen wordt verwacht. Maar het lukt Anouk met veel geduld, aandacht en inlevingsvermogen een goede band op te bouwen met de kinderen. Ook met de 2 hartsvriendinnen Naam Fon en Phong, 2 tienermeisjes met Downsyndroom die ook in het centrum wonen, werkt Anouk regelmatig. De werkmomenten worden een feestje! De kinderen maken enorme sprongen in hun ontwikkeling. Iets wat in Thailand niet gebruikelijk is. We laten zien dat kinderen met Downsyndroom in kleine stapjes grote sprongen kunnen maken. 

Ouders en begeleiders overtuigen

Een van de doelen van dit project is de ouders en begeleiders van het NWC te overtuigen van de ontwikkelingsmogelijkheden van de kinderen. Het blijkt moeilijk contact te krijgen met de ouders van Yig en Siouw en ervaringen uit te wisselen. Hoewel de begeleiding in het NWC de sprongen van de kinderen opmerkt, is er geen interesse de methode in het dagelijkse programma te gaan toepassen.
Op dit moment zoeken we een andere ingang om ouders en begeleiders hierin mee te krijgen.

Goede band met Yig en Siouw

Anouk werkt nog steeds twee keer in de week samen met Yig en Siouw aan Kleine Stapjes. Dit gebeurt nu in samenwerking met de lokale stichting Dulabhatorn. Het is het DDSF doel ouders en begeleiders te laten deelnemen. Dit is volgens ons het olievlekje dat nodig is om een daadwerkelijke verandering teweeg te brengen. 

Yig en Siouw zien we veranderen in kinderen met humor en pit