DS Parents group Mombasa

Januari 2024 – heden

In oktober 2019 gaven we onze allereerste ouderworkshop in Mombasa. We spraken met ouders over samenwerken, elkaar vinden en elkaar steunen om samen stappen te kunnen zetten voor het welzijn van de kinderen. Een van de ouders was Fatma Mohamed Ngoto, die ons na afloop van de workshop vastberaden aansprak. Ze vertelde ons enthousiast te zijn over het idee om met andere ouders een groep te vormen om ‘samen sterker’ te zijn. We hebben Fatma verteld over de Nederlandse Stichting Downsyndroom en hoe deze stichting in Nederland het verschil maakt voor mensen met het syndroom van Down en de gezinnen. Het is waardevol om als ouder niet alleen te staan voor de uitdagingen, een klankbord te hebben, ervaringen met andere gezinnen te kunnen delen, en kennis en informatie te krijgen.

Oudergroep

Uit die allereerste workshop in Mombasa, een idee, enthousiasme, liefde voor de kinderen met het syndroom van Down én vastberadenheid ontstond kort na die eerste workshop de Downsyndrome Parents Group Mombasa, met Fatma als voorzitter. Inmiddels telt deze oudergroep meer dan 70 gezinnen en hebben ze zelfs een eigen logo waarmee t-shirts zijn bedrukt. Trots op wie ze zijn, omdat elk kind er mag zijn. De gezinnen ontmoeten elkaar minstens ieder kwartaal. Jonge gezinnen worden verwelkomd door de andere ouders en gesteund met aandacht, kennis en soms een kleine financiële bijdrage vanuit de groep. Wij vanuit DDSF denken dat het zo moet gaan: ouders die het initiatief nemen en elkaar steunen.

Workshops

Met ieder werkbezoek aan Mombasa verzorgen wij een workshop bij de

Van woorden zinnen maken

Downsyndrome Parents Group Mombasa over onderwerpen die worden aangedragen vanuit de ouders. Inmiddels zijn er al heel wat onderwerpen aan bod geweest: zindelijkheid, persoonlijke verzorging, communicatie, ondersteunende gebaren, samenwerking met school, deelnemen aan het gezinsleven, sport en spel, gezondheid, seksualiteit en de vroeghulpmethode Small Steps. Als naslagwerk hebben we de oudergroep boeken gedoneerd met informatie over deze onderwerpen. Ook de Engelstalige versie van Kleine Stapjes is inmiddels in hun bezit.

Radio-uitzending

De vastberadenheid van Fatma heeft een zeer actieve oudergroep tot gevolg en samen bereiken ze veel. In oktober 2022 benaderden we tijdens een bezoek aan Mombasa, samen met Fatma, de Keniaanse radio tijdens de Down Syndrome Awareness Month. In een live uitzending van een uur beantwoordden we samen vragen van luisteraars en er meldden zich, al tijdens de uitzending, nieuwe gezinnen die inmiddels bij de oudergroep zijn aangesloten.

Noodzakelijke gezondheidszorg

Op 21 maart 2023 organiseerden de ouders een

Ouders die aandacht vragen voor gezondheidszorg voor hun kind met Downsyndroom

protestmars in het district Kilifi, zo’n 80 kilometer ten noorden van Mombasa. Gestructureerde gezondheidszorg voor kinderen en jongeren met het syndroom van Down is er niet in Kenia. De ouders wilden dit onder de aandacht brengen van de autoriteiten. Daarom boden meer dan 100 gezinnen de gouverneur van het district Kilifi een petitie aan. Hierin werd erkenning gevraagd van de noodzaak van gezondheidszorg voor mensen met het syndroom van Down. Met de belofte van de gouverneur dat het ministerie van Volksgezondheid zich hier over zal buigen, werd deze dag van saamhorigheid afgesloten.
Ouders die samenwerken, staan sterker!

 

Workshop zindelijkheid – aandacht voor het potje