Brillen

 Augustus 2023 – heden

Tijdens onze bezoeken aan de scholen in Mombasa, viel het ons op dat er geen kinderen met een bril waren. Tegelijkertijd merkten we dat veel kinderen niet goed konden lezen wat de juf op het schoolbord schreef of dat ze met hun ogen dicht op het papier zaten met schrijven en lezen. Hier moest iets aan gedaan worden. Laurens, ambassadeur van de stichting, vertelde dit tijdens zijn eigen oogcontrole aan de opticien. Hij plantte hiermee een zaadje dat een heel mooie bloem zou worden.

De opticien, Sam Boulis van Boulis Optiek in Nieuw Vennep, nam contact op met Sandra. Hij wilde eens praten om te kijken of hij iets kon betekenen voor de kinderen in Mombasa.
Eind april 2023 gingen Sam en zijn vrouw Nahla mee op werkbezoek naar Mombasa. Tijdens deze twee weken deden zij van vroeg tot laat oogmetingen. Bij alle 160 leerlingen en de leerkrachten van de vier special units, alle kinderen en ouders van de Downsyndrome Parents Group Mombasa en alle leerlingen en leerkrachten van het Vocational Training Center werd oogonderzoek gedaan. Ook de ouders van de leerlingen, die problemen hadden met zien, kregen een consult. En dat waren er heel veel. Uit de drie koffers van Sam en Nahla kwamen 450 leesbrillen en zonnebrillen, die direct al meegegeven konden worden als dat nodig was. Voor degenen die een specifieke aanpassing nodig hadden, werd een recept gemaakt voor glazen en kon er alvast een montuur worden uitgezocht. De brillen moesten in Nederland gemaakt worden, dus voor de kinderen die met de pasbril op ineens iets zagen wat ze nooit eerder hadden gezien, begon het grote wachten.

Een oogcontrole voor iedere leerling door Sam en Nahla Boulis

In de felle zon van Mombasa, dat vlakbij de evenaar ligt, hebben ogen zonder zonnebril veel te verduren. Het waren daarom niet alleen brillen die werden voorgeschreven. Er waren ook een paar ouders en leerlingen met ernstige oogaandoeningen die direct konden worden doorverwezen naar de oogarts.
Uit de oogmetingen kwamen 98 recepten voor brillen, die inmiddels gemaakt zijn en die we bij ons volgende bezoek in februari 2024 meenemen. Alle brillen zijn en worden geschonken door Boulis Optiek. Wat een mooie zinvolle en zichtbare bijdrage!

Sam Boulis informeert de ouders